עיצוב בית עם מעצב פנים הינו הליך מקצועי מורכב, הכולל היבטים הנדסיים וטכניים מגוונים לצד היבטי עיצוב ויצירה. לכן יש חשיבות רבה לביצוע הליך העיצוב באופן מדוקדק ומוקפד עם שלבים מוסדרים, הכוללים איסוף מידע, תוכניות עבודה מפורטות, הצעת מחיר, פרוגראמה, גיבוש קונספט, לוחות זמנים וניהול ופיקוח אחר העבודות עצמן. ההליך מנוהל על ידי מעצב הפנים במסלול המעורבות המבוקש, כאשר הלקוח מעורב ונוטל חלק בגיבוש תוכנית, קבלת החלטות ובחירת פריטים.
יתרונות העבודה עם מעצב מקצועי
אנשים בוחרים בשירותי עיצוב פנים מקצועיים לתכנון ועיצוב ביתם עקב מספר סיבות. העיקריות שבהן הינן:
- שירותי מעצב פנים לתכנון ועיצוב הבית לא אחת עושים את ההבדל בין סביבת מגורים סתמית ובינונית לבין סביבת מחייה ייחודית, מרשימה ויעילה שמנצלת באופן מרבי את המרחב הנתון.
- עיצוב בית הינו הליך מורכב, מלחיץ וממושך, הדורש ידע מקצועי בתחומים רבים כמו ידע הנדסי, טכניקות בניה ועיצוב, עיצוב תעשייתי, הכרות עם סוגים שונים של חומרי גלם וכדומה, ויכולת לשלבם יחד לכדי תוכנית מובנית. זאת לצד התעסקות עם אנשי מקצוע, ספקים שונים כמו קבלנים, נגרים, חשמלאים, אינסטלאטורים, צבעים ועוד. העבודה עם מעצב פנים מקצועי מורידה את הנטל הזה מכתפי בעלי הבית ומשאירה אותם רק עם החלק היצירתי והמספק של ההליך.
- איש מקצוע ידע כיצד לתרגם רצונות, חלומות ורעיונות מופשטים של לקוחותיו עבור עיצוב הבית לכדי תוכנית עבודה ריאלית וברת מימוש, העומדת במסגרות תקציב ולחות זמנים.
- ההבנה המקצועית של מעצב פנים מאפשרת חיסכון מהותי בעלויות עיצוב וגימור הבית, עם בחירה נכונה ומדויקת של חמרים, מוצרים, רהיטים, ספקים ואנשי שירות, ועם הליך מקצועי נטול טעויות, כפל עבודות או תוכניות ועבודות לקויות.
מתחילים בפגישת היכרות
הליך עיצוב פנים מתחיל בפגישת היכרות עם המעצב שלרוב תתקיים בנכס עצמו. בפגישה זו
יכיר ויתרשם המעצב מהחלל הנתון על מצבו, גודלו ומאפייניו השונים. כמו כן הוא יקשיב לחלומות, רצונות וצרכי בעלי הבית ויכולותיו הכלכליות. נתונים אלו יאפשרו לתאם ציפיות, להתחיל להבין מהו סגנון העיצוב , כמה יעלה הפרויקט וכמה זמן הוא יימשך. בנוסף יוחלט היקף הליווי שיסופק על ידי המעצב מרמת תכנון בלבד, דרך תכנון ועיצוב, ועד לתכנון, עיצוב וביצוע. בהמשך המעצב יכין הסכם עבודה והצעת מחיר מפורטת וכן פרוגראמה המפרטת את תוכנית עבודות העיצוב.
גיבוש קונספט לתכנון ועיצוב הבית
גיבוש קונספט הינו שלב שבו אפשר לתת דרור ליצירתיות ולדמיון, בהתבסס על העדפות וטעם אישי שלכם, צרכים, חלומות, תחושות וכדומה. הקונספט ישתלב בפרוגראמה ויבוא לידי ביטוי בחזות הבית ובפונקציות שהוא ישרת. כמו כן, בכדי לגבש קונספט מתאים עבור עיצוב הבית ניתן להיעזר בעצות הבאות:
- בטאו את החלום – העזו לבטא את החלומות הכי כמוסים שלכם אודות בית מושלם עבורכם, גם אם מדובר בדירת יוקרה בלב ניו יורק, בקתה ליד הים או טירה בלב יערות. אמנם סביר להניח שחלומות אלו לא יתגשמו, אך הם בהחלט יכולים להוות בסיס והשראה לעיצוב ביתכם.
- הגדירו אווירה – דרך הבנת סגנון העיצוב שמתאים לכם ניתן להגדיר אווירה מבוקשת בביתכם, בין אם עכשווית ומתקדמת, אלגנטית, נוסטלגית, יוקרתית, בהירה ופתוחה, חמימה ומחבקת, אומנותית, עליזה, שלווה, מיוחדת, סולידית ומאופקת, צעירה ונועזת ועוד.
- מה תעשו בביתכם – האופן שבו אתם מדמיינים את חייכם בבית ישפיע על עיצובו והקונספט הנבחר עבורו. כך למשל, אתם יכולים לדמיין את עצמכם שותים בשקט קפה במרפסת בבוקר, מכינים ארוחת שישי לצלילי מוסיקת פופ עם חברה טובה שמארחת לכם חברה, או אולי אתם רואים את עצמכם שוכבים במיטה בשבת עד צהרים עם סדרת הטלוויזיה האהובה עליכם, מכינים פאזל עם הילדים על רצפת הסלון, או מארחים חברים למנגל בחצר ביתכם.
- סגנון עיצוב- הבינו מהו סגנון העיצוב המועדף עליכם. לשם כך כדאי לשוטט באתרי אינטרנט ורשתות חברתיות לרבות אינסטגרם ובלוגים. באתרים אלו תוכלו לבחון ולסמן עיצובים של דירות ובתים שונים, ולזהות סגנונות שמדברים אליכם בין אם מדובר בבית בסגנון כפרי עם הרבה חומרים טבעיים ואווירה חמימה ונעימה, בית מודרני בקו נקי ואלגנטי, בית קלאסי מלא בפאר והדר וכדומה. כמו כן, ייתכן ואתם מחפשים שילוב של מספר סגנונות, למשל בית עם אלמנטים של עץ בקו נקי, שקט ופתוח עם פריטים עתיקים.
- פריטים ספציפיים – מעבר לסגנון כללי מועדף, חשוב גם לרדת לפרטים ולזהות אלמנטים שונים של עיצוב המועדפים עליכם. כך למשל, יש להגדיר צבעים מועדפים, חומרים שאתם רוצים לשלב בבית, סוג ריצוף מבוקש, פריטי ריהוט שאתם אוהבים, עיצוב מועדף לגרם מדרגות, חזון שיש לכם אודות גופי תאורה, טפטים עם הדפסים מעוררי השראה, יצירות אומנות מוערכות וכדומה.
- תיקיית חלומות – את כל הרעיונות, הסקיצות והתמונות שאהבתם כדאי לשמור בתיקיה מיוחדת שתסייע בגיבוש קונספט מתאים לעיצוב הבית, ובהמשך גם תוכל לעזור בבחירות ספציפיות כמו צבעי קירות, פריטי ריהוט, גופי תאורה, וילונות, שטיחים וכן הלאה.
נתונים נדרשים להכנת פרוגראמה
פרוגראמה מהווה את הבסיס לכל הליך עיצוב פנים, ובכדי להכינה יש צורך באיסוף מידע בנושא כגון נתוני הבית אותו מבקשים לעצב, רצונות, צרכי ויכולות בעלי הבית. המידע כולל בין היתר את הנתונים הבאים:
- מסגרת תקציב – מאפייני עיצוב הבית נשענים על מסגרות התקציב לפרויקט הלוקחות בחשבון גם חריגות. מסגרות אלו מבוססות על יכולות כלכליות של בעל הנכס והן כוללות גם הוצאות נוספות כמו רכישת ריהוט.
- נתוני הבית – הכנת פרוגראמה מתבססת על נתוני הבית בהתאם לתוכניות אדריכליות, מדידות בשטח ושרטוטים. הנתונים כוללים מידות מדויקות של הבית על כל חלליו השונים, לרבות מיקום ומידות של מפתחים, תשתיות חשמל מים וביוב, היתרי בנייה וכדומה.
- אורח חיים – תכנון ועיצוב הבית מושפע באופן ישיר מאורחות חיי בעליו, גודל המשפחה, התנהלות שוטפת, סדר יום, תחומי עניין וכדומה. כך למשל, עיצוב הבית יושפע מכך שהמשפחה מרבה לארח ולכן נדרשת בסלון גדול. אם המשפחה חובבת בישול ואוכל יושם דגש על מטבח מאובזר ומגוון מקומות להסבה בין אם בבר במטבח, בפינת אוכל, במרפסת ועוד. גם תחביבים יכולים להשפיע על עיצוב הבית, למשל יהיה צורך בספרייה גדולה עבור חובבי קריאה, בפינת קולנוע מושקעת לחובבי סרטים וכדומה.
- חלוקת החלל – נתוני הבית יופרטו לחלליו וחדריו השונים, כמו סלון, חדרי שינה, שירותים ומטבח. חללים אלו ייבחנו ויוחלט אם יש צורך בחלוקתם וסידורם מחדש, למשל על ידי שבירת, הזזת והוספת קירות ומפתחים, איחוד חללים וכיוצא בזאת. כמו כן, ההחלטה על חלוקת החלל נועדה לנצל באופן מרבי מרחב נתון באופן העונה לצרכים ספציפיים של בעלי הבית.
- פתרונות אחסון – בתכנון בית יש לתת דגש מיוחד על צורכי אחסון שונים של המשפחה, עם מענה פרקטי ואסטטי כאחד, הכולל בין היתר פתרונות אחסון לבגדים, כלי מיטה, מוצרי מזון, כלי אוכל, משחקים, צעצועים, נעליים, מסמכים, מזוודות, אופניים, ציוד קמפינג, עגלות, חומרי ניקיון, כלי גינון, כלי עבודה ועוד.
- קונספט – לגיבוש הקונספט יש השפעה ישירה על חזות הבית, סגנונו, צבעיו והחומרים הדומיננטיים בו. השראה לקונספט יכולה להיות דרך שיטוט באתרים רלוונטיים באינטרנט.
- רצונות נוספים – שלב תכנון הפרוגראמה הינו המועד הנכון לבטא כל רצון, צורך, חלום ושאיפה נוספים עבור עיצוב הבית.
הגדרת מסגרות תקציב
תכנון ועיצוב של בית חייב להיתמך במסגרות תקציב מפורטות ומוגדרות מראש המופיעות בהצעת המחיר של המעצב. הגדרות אלו כוללות כמה שיותר נתונים ידועים מראש המונעים הפתעות והוצאות לא צפויות בהמשך. לכן חלק מהותי בהליך עיצוב פנים כולל הגדרות מפורטות של מסגרות תקציב הכוללות כתב כמויות, עלות שירותי מעצב פנים, עלות שירותי ספקים ואנשי מקצוע נוספים, וכן עלות גופי תאורה, ריהוט, מטבח, שטיחים, וילונות, חפצי נוי, פרטי אומנות, ריצוף, חיפו וצבע קירות, טפטים, כלי סנטריה, דלתות, תריסים ועוד. חשוב לציין כי עלויות אלו אינן קבועות והן משתנות בהתאם למידת ההשקעה המבוקשת בעבודות, שירותים ופריטים שונים. כך למשל, יש מי שיבחר לקנות מערכת ישיבה לסלון באלפי שקלים בודדים ואחר ישקיע בסלון עשרות אלפי שקלים. את נתוני התקציב האלו חשוב לערוך באופן מסודר עם טבלאות אקסל מאורגנות, הכוללות בין היתר את הנתונים הבאים:
- יצירת טבלאות מאורגנות ונפרדות, הראשונה עבור עבודות העיצוב ותשלום לאנשי מקצוע ועלויות חומרים, והשנייה עבור רכישת אבזרים חפצים ורהיטים.
- רשימות עבור כל חלל בבית כמו מטבח, סלון, חדרי ילדים, חדרי אמבטיה, חדרי ילדים, מרפסת , חצר וכדומה, והעבודות ורכישות שיש לבצע עבורם.
- עמודה עם מחירים משוערים לכל פריט, שירות ועבודה, לצד עמודה עם מחירים בפועל של הפרטים השונים.
- יש לקבל מכל ספק שירות ואיש מקצוע הצעות מחיר מפורטות ולהוסיפן לנתוני התקציב.
קבלת תוכנית עבודה סופית
לאחר איסוף כל הנתונים ניתן להכין תוכנית עבודה לבית, כאשר לרוב יגיש המעצב ללקוח מספר אופציות מהן תבחר אחת מועדפת שממנה תוכן פרוגראמה סופית. פרוגראמה זו תכלול חלוקה של החלל, צבעוניות נבחרת, מיקום אלמנטים מעוצבים ופריטי ריהוט, עבודות נגרות, תוספת קירות, נקודות אינסטלציה וחשמל וכדומה. לא אחת תוכנית זו תומחש ללקוח באמצעות הדמיות תלת מימד. בנוסף, המעצב יכין כתב כמויות המהווה בסיס לעבודת הקבלן בשטח.
בחירת ורכישת חומרים ומוצרים לבית
בהתאם לקונספט נבחר, לפרוגראמה וכתבי כמויות, ניתן לעבור לשלב של בחירת ורכישת חומרים ומוצרים לבית, לרבות צבע וחיפוי קירות, ריצוף, כלי סניטציה, דלתות, חלונות, תריסים, ארונות לחדר אמבטיה, גופי תאורה, מיטות, ארונות, מערכת ישיבה, פינת אוכל, שטיחים, בניית ועיצוב מטבח וכדומה. בהתאם למסלול עבודה הנבחר, המעצב יכול ללוות את הלקוח בבחירת חומרים ומוצרים לבית מחנויות, ספקים, נגריות ומעצבי מוצר שונים בארץ ובחו”ל.
פיקוח אחר העבודות בשטח
בהתאם למסלול העבודה הנבחר, מעצב פנים גם יכול לבדוק את העובדות בשטח, במהלכן הוא ינחה ויעקוב אחר עבודות אנשי מקצוע השונים ויבחן שהם עומדים במסגרת של תוכנית העבודה, כתבי כמויות, הגדרות תקציב ולוחות זמנים. כמו כן המעצב יסייע בהתמודדות עם בעיות הצצות בשטח ויספק עבורן פתרונות הולמים. כל זאת במטרה לקבל בית מעוצב בהתאם לקונספט ותוכנית מבוקשים עם רמת ביצוע וגימור מושלמת.
דגשים נוספים לתכנון ועיצוב הבית
כאמור, עיצוב ותכנון בית הינו תחום רחב היקף, עם הליך מקצועי מורכב הנדרש לקחת בחשבון שורה ארוכה של פרמטרים. בכדי לסייע לכם בנושא לפניכם מספר דגשים ועצות שיכולים לעזור בעיצוב נכון של הבית:
- אסתטיקה ופונקציונאליות – עיצוב נכון של בית נדרש לספק מענה פרקטי ואסטטי כאחד, עם ניצול נכון של החלל ועם מרחב הרמוני, מאוזן וזורם שנעים לשהות ולחיות בו.
- סגנון עיצוב – בחירת סגנון עיצוב הינה עניין אישי ולא אחת הקו הנבחר לעיצוב בית מאגד בתוכו מספר סגנונות עיצוב שונים, כמו כפרי ומודרני, או מודרני וקלאסי.
- נקודות עניין – בתוך מרחב הרמוני ואחיד של הבית כדאי ליצור מוקדי עניין, למשל על ידי קיר עם צבע עז או טפט ייחודי, כורסת וינטאג’ מחודשת ומפוארת, גוף תאורה מרשים וייחודי, יצירת אומנות דרמטית וכדומה.
- צבע – בעיצוב דירה יש לבחור בגוון צבע מוביל המתאים למאפייני הבית, סגנון עיצוב והעדפות אישיות. כמו כן לצבע זה ניתן להוסיף נגיעות של צבעים משלימים או מנוגדים, למשל בשטיח, ריפוד של ספות, וילון, קיר ייחודי וכדומה.
- דירות קטנות – דירות קטנות נדרשות בעיצוב מוקפד במיוחד, עם ניצול מרבי של המרחב הכולל פתרונות אחסון יצירתיים שעושים כמה שפחות שימוש בשטח רצפה וכמה שיותר מנצלים רהיטים, קירות ואת תקרת הבית. בנוסף, בכדי ליצור חלל מרווח עדיף להמעיט בקירות ולחלק חללים באמצעות דלתות הזזה, קירות זכוכית, פריטי ריהוט דו כיוונים וכדומה. כמו כן יש להעדיף ריהוט רב תכליתי כמו ארגז מצעים המשמש גם כדרגש או ספה שנפתחת למיטה זוגית. כדאי לצבוע דירה קטנה בגוונים בהירים, התורמים לתחושה של מרחב יותר מואר, פתוח וגדול.
- בתים פרטיים – בבית פרטי נוסף לעיצוב פנים גם המרחב החיצוני שמומלץ לנצלו כמה שיותר ולאפשר לו לחדור למרחב הפנימי. כך למשל, חדירת מרחב חיצוני לתוך הבית יכולה להיות על ידי הגדלת והוספת מפתחים, ריצוף הממשיך מהבית החוצה, ריהוט מרפסת וגינה בסגנון עיצובו של הבית, התקנת פרגולות ושתילת עצים שיתרמו להצללת הבית וכדומה.
- אבזור הבית – לא כל אבזור בית מעוצב חייב להיות חדש וניתן בהחלט לעשות שימוש בפריטים קיימים שעברו חידוש ומוקמו באופן נכון במרחב. כמו כן, בכדי לתת לבית נימה אישית אפשר לשלב בו פריטים אישיים שונים, כמו תמונה עם הדפס של צילום משפחתי, הצגת אוסף של צלחות או בקבוקי יין, יצירות אומנות מעשה ידי בעלי הבית, פריט ריהוט שעברו מדור לדור וכיוצא בזאת.
- תכנון מטבח – בייחוד אם אתם מרבים לבשל, הצד הפרקטי במטבח צריך להוביל את הצד האסטטי ולא להיפך. כמו כן חשוב לתכנן מטבח מתאים להרגלי בישול, אכילה ואירוח, שיהיה נוח לעבוד בו, העשוי מחומרים איכותיים ועמידים שקל לנקותם, עם מיקום נכון של פריטים, שפע של פתרונות אחסון נוחים ונגישים, תאורה ממוקדת לצד תאורת אווירה, התאמה לנקודות חשמל, מים, ביוב וגז, ועם אוורור נאות.
- סלון הבית – בהיותו מרכז הבית חשוב לתכנן את הסלון כך שיתאים למספר הנפשות בבית ואורחות חייהן, בין אם אתם אוהבים לצפות בטלוויזיה, לארח, לקרוא ספרים וכדומה. כמו כן, בהיותו חלל אירוח הסלון נדרש להיות כמה שיותר מסודר וייצוגי, עם כמה שפחות פריטי אחסון גלויים לעין. מעבר לכך, יש לדעת כי לריצוף הנבחר לסלון יש השפעה מכרעת על חזותו. ולמי שהתברך בנוף יפה המשקיף מחלונות הסלון, בין אם קו האופק אורבאני או צמחייה של גינה, מומלץ להדגיש את הנוף על ידי הגדלת מפתחים, יצירת רצף עיצוב בין חוץ לפנים וכדומה.
- בית ירוק – עם עליית המודעות לאיכות הסביבה, יותר ויותר אנשים מבקשים לעצב בית ידידותי לסביבה. את היעד ניתן לממש באמצעים רבים ומגוונים, למשל על ידי ניצול מרבי של זרימת אוויר ואור יום החוסך בהוצאות אנרגיה, שימוש בחומרים טבעיים ברי קיימא או ממוחזרים, שילוב צמחייה במרחב הביתי, בחירה בצבעים וחומרי גלם בריאים שאינם מכילים חומרים מזיקים לאדם ולסביבה, העדפת תוצרת מקומית על פני מיובאת, ועוד.
- בית חכם – התפתחות הטכנולוגיה מאפשרת לשלב בתכנון ועיצוב סביבת מגורים מערכות של בית חכם, עם שליטה מרחוק ותכנות מראש. מערכות אלו משפרות את איכות החיים וחוסכות בהוצאות. כך למשל, הן יכולות לכלול את תריסי ווילונות הבית, מערכת מיזוג, גופי תאורה, סוככים, מערכות שמע ווידאו, מערכות אבטחה, אינטרקום ועוד.