חצר בית נגישה

חצר הבית שלנו היא הרבה יותר מחלל חוץ סתמי, החצר היא הרחבה טבעית של הבית, היא מתפקדת כמו סלון פתוח תחת כיפת השמיים, וחצר נגישה, מאפשרת לבני הבית והאורחים שלהם ליהנות מהמרחב החיצוני בנוחות, תוך התייחסות לצרכים של אנשים עם מוגבלויות, קשישים ומשפחות עם ילדים קטנים.

אם כן, כיצד ניתן להפוך את חצר הבית לנגישה? תכנון נכון הוא ללא ספק המפתח להצלחה!

חצר בית נגישה
קרדיט: עמי ברמי

חשיבות החצר הנגישה

אז למה נגישות חשובה? חצר הבית צריכה לתת מענה לכל דיירי הבית והאורחים, ללא הבדל גיל, מצב פיזי או צרכים מיוחדים. חצר נגישה, צריכה לכלול את כל האלמנטים של נוחות, בטיחות ותפקוד, תוך שמירה על עיצוב הרמוני ונעים.

החצר היא מקום בו כולם נפגשים, מארחים חברים, נהנים מארוחות באוויר הפתוח או פשוט נרגעים מול הטבע, וכאשר היא נגישה, היא מאפשרת לכולם לקחת חלק בפעילות באופן מלא, ללא מגבלות. אנשים עם מוגבלויות יוכלו להתנייד בה בקלות, מבחינת עיצוב פנים לגיל השלישי יהיה מענה גם לקשישים ומבוגרים כדי להימנע מהחלקות ותקלות, והורים יזכו למרחב בטוח עבור ילדים בכל גיל.

מעבר לכך, בעידן המודרני ובהרבה בתים מעוצבים החצר מתפקדת כחלל מגורים נוסף, לכן מטבחי חוץ, פינות אוכל, אזורי משחקים ואפילו פינות עבודה תחת כיפת השמיים הפכו לסטנדרט. על אותו משקל, גם הנגישות צריכה להיות חלק מהסטנדרט ויש לתכנן פונקציות נגישות, שיתאימו לסוגי משתמשים שונים, בין אם בהווה ובין אם בעתיד

חצר בית נגישה
קרדיט: עמי ברמי

תכנון שבילים ומעברים נוחים

שבילים ומעברים הם העורקים הראשיים של המרחב החיצוני ולכן חשוב לתכנן אותם בקפידה. תכנון נכון של שבילים ומעברים ישפר את האסתטיקה וגם יעניק גישה נוחה לכל אזוריה. מתחילים עם בחירת החומרים הנכונים, שכן החומרים מהם עשויים השבילים והמעברים הם גורם מרכזי לנוחות ובטיחות. יש לוודא שהריצוף מתאים לכל עונות השנה. יש מגוון פתרונות ריצוף עם ציפוי תקני R11 המונע החלקה, אפשר ליישם ציפוי של סילר מגורען או להשתמש באנטי סליפ שיהפכו את הריצוף או הבטון לפחות חלק ומסוכן. אם בוחרים באבן טבעית, חשוב לתכנן את ה"כוחלה" (מילוי החיבורים בין האבנים) בצורה שתמנע החלקה ותשמור על מראה אחיד ונקי.

יש לזכור שרוחב המעברים והשבילים משפיע באופן ישיר על נוחות המעבר, במיוחד כאשר משתמשים בכיסא גלגלים, או בעגלות ילדים. לכן השבילים צריכים להיות ברוחב מינימלי של לפחות 130 ס"מ, כדי לאפשר מעבר נוח ובו בזמן, לאפשר סיבוב מלא עם כסא הגלגלים.

חצר בית נגישה
קרדיט: עמי ברמי

ריהוט גן נגיש

גם כאשר בוחרים ריהוט גן, הנגישות משחקת תפקיד מרכזי. בחצר נגישה יש לבחור את הריהוט בקפידה על מנת להבטיח שישרת אנשים עם מגוון צרכים, לרבות קשישים, ילדים ואנשים עם מוגבלויות. הריהוט שבוחרים צריך להתאים הן מבחינת הגובה והפריסה, תוך שימת דגש על פונקציונליות וקלות השימוש.

חשוב לבחור כיסאות עם בסיס רחב ויציב כדי למנוע התהפכות, כסאות עם משענות לידיים יכולים להקל על קשישים ואנשים עם מוגבלות. שולחנות צריכים להיות בגובה מותאם גם עבור אנשים היושבים בכסא גלגלים סביב השולחן, כאשר רצוי לבחור בשולחנות עם רגליים מרוחקות זו מזו, כדי לאפשר תנועה חופשית. כמו כן, מומלץ לבחור בפריטי ריהוט מתכווננים, שניתן להתאים באופן אישי.

לבסוף, כאשר מנגישים את החצר למשתמשים בכסא גלגלים, יש גם להתחשב במיקום הריהוט וביצירת מרחב ומסלולי גישה סביבו כדי לאפשר ניידות נוחה.

חצר בית נגישה
קרדיט: עמי ברמי

שתילה ונגישות לגינה

בית נגיש נותן מענה עכשווי ועתידי לסוגים שונים של אנשים, ואין שום סיבה שגם הגינה עצמה לא תהיה נגישה. עם תכנון נכון, גם אנשים בעלי מוגבלויות או קשישים, יוכלו ליהנות מעבודה בגינה. התכנון של גינה נגישה דורש חשיבה יצירתית שמשלבת בין נוחות, אסתטיקה ופונקציונליות. הגינה הנגישה יכולה לשפר את החוויה של המשתמשים, וגם להקל על הטיפול בצמחים וליהנות מהמרחב הפתוח באופן עצמאי ככל האפשר.

אחת הדרכים הפשוטות והיעילות לשפר את הנגישות היא על ידי הגבהת האדניות. הגבהת האדניות לגובה מותאם, תאפשר גישה נוחה לצמחים ללא הצורך להתכופף אליהם. אדניות מוגבהות מאפשרות גם גישה נוחה לכיסאות גלגלים, ומעבר לכך, עם עיצוב נכון אפשר בהחלט להפוך את הקונספט לשפה עיצובית מיוחדת וליצור הגבהות דקורטיביות מסנאדות של אקליפטוס או פרופיל ברזל מגלוון וצבוע.

חצר בית נגישה
קרדיט: עמי ברמי

הצללה ותאורה מותאמות

כאשר מעצבים חצר נגישה יש להקדיש תשומת לב מיוחדת להצללה ולתאורה, שכן שני האלמנטים האלו משפיעים ישירות על הנוחות, הבטיחות והשימושיות של המרחב. הצללה נכונה מגנה מפני השמש, מאפשרת לשהות בחוץ לפרק זמן ממושך גם בימים חמים, ותאורה מתאימה, מספקת פתרון עיצובי מרהיב, וגם ממקסמת את הבטיחות ומאפשרת לשהות בה גם בשעות הערב והלילה.

שמש ישירה יכולה להפוך את השהייה לבלתי נסבלת, כאשר הצללה מתאימה מגנה מפני קרני השמש היוקדות ויוצרת מרחבים נעימים ומוצלים. אין כמו הצללה טבעית של עץ או פרגולה מרחפת עם שלבים מתכווננים חשמלית המאפשרים שליטה מלאה על כמות האור והצל.

גם לתאורה מתאימה יש חשיבות, ובכוחה למנוע החלקה או נפילה, במיוחד בשעות הערב או הלילה. תאורה מותאמת גם מאפשרת להשתמש בחצר למגוון פעילויות לאחר השקיעה, כמו ארוחות משותפות, אירוח או סתם ישיבה רגועה באוויר הפתוח.

פתרונות לניקוז ומניעת החלקה

תכנון נכון של פתרונות הניקוז גם מהווה חלק חשוב ביצירת מרחב בטיחותי, פונקציונלי ונעים לשימוש, בכל ימות השנה. בעיות כמו מים עומדים, שלוליות וריצוף חלקלק עלולות לגרום לתקלות ולכן חשוב לבחור חומרים מתאימים נגד החלקה כדי לשמור על המרחב בטוח ולהפוך אותו לכמה שיותר בטיחותי, בכל תנאי מזג האוויר.

מעבר לכך, מים עומדים יכולים למשוך יתושים, ולגרום נזק לריצוף או לאזורי צמחיה. לכן חשוב לטפל בכך מבעוד מועד ולמנוע את כל הבעיות שעלוות להיגרם כתוצאה מכך. בעזרת יצירת שיפועים טבעיים אך מדויקים, ניתן להוביל את המים למערכת הניקוז או לאזורים ייעודיים, וכך לקבל מענה אופטימלי.

עזרי נגישות נוספים

עזרי נגישות הם מרכיב קריטי בעיצוב החצר אם מעוניינים ליצור מרחב נוח ובטוח המאפשר חופש תנועה לכל המשתמשים. לכן, השימוש במתקנים ייעודיים כמו מעקות, רמפות ומעלונים משלים את חוויית הנגישות ומעניק פתרונות המותאמים לצרכים שונים.

בדרך כלל חצרות שונות כוללות מספר פתרונות, אולם תמיד כדאי לבחור בפתרונות פשוטים וטבעיים כמו שביל עם שיפוע קל המאפשר גישה קלה עבור כסאות גלגלים או עגלות תינוק. עזרי נגישות מהווים חלק בלתי נפרד מהעיצוב הכולל של חצר נגישה, אולם תכנון מקדים יאפשר לשלב פתרונות פשוטים וטבעיים בצורה אפקטיבית, אסתטית ונוחה לשימוש, שמשולבים כחלק אינטגרלי מהעיצוב הכללי.

חצר בית נגישה
קרדיט: עמי ברמי

תקנים ותקנות לנגישות בחצרות פרטיות

בניגוד למרחבים ציבוריים שבהם חלות תקנות מחייבות לנגישות, מרחבים פרטיים אינן מחויבים לעמוד בתקנים פורמליים. עם זאת, תכנון חכם שמאמץ את חוקי הנגישות במרחב הציבורי ומיישם אותם באופן מותאם למרחב הפרטי, יכול לשפר משמעותית את איכות החיים של דיירי הבית והאורחים, ולספק מרחב נוח, בטוח ושוויוני לכולם.

כשאר מדובר על עיצוב בתים פרטיים כדאי להשתמש בחוקים ובעקרונות הקיימים כדי לתכנן חצר המותאמת לצרכיהם האישיים, תוך התאמה למגבלות הפיזיות של השטח וכך למקסם את הנוחות ואף להעלות את ערך השטח.

תחזוקה שוטפת של חצר נגישה

תחזוקה שוטפת היא מפתח לשמירה על חצר נגישה, אסתטית ונוחה לאורך זמן. תכנון חכם המשלב חומרים איכותיים ופתרונות פשוטים לתחזוקה יכול להפוך את הטיפול בה למשימה קלה ומהירה, תוך שמירה על נגישות ובטיחות.

  • שבילים ומעברים – יש לנקות את השבילים והמעברים באופן קבוע מלכלוך ואבק כדי למנוע החלקות ולשמור על מעבר בטוח.
  • רהיטי גן – מומלץ לנקות את הרהיטים ולשמור עליהם מכוסים כאשר אינם נמצאים בשימוש, כדי למנוע נזקים מצטברים.
  • אדניות וצמחים – גיזום צמחים ועשבים שוטים באופן סדיר על מנת לשמור על מראה מסודר ויפה ועל טיפול נגיש וקל.
  • בדיקות תקופתיות – בדיקה תקופתית של הריצופים והציפויים נגד החלקה במיוחד באזורים החשופים למים.
  • תחזוקת הפרגולה – יש לנקות את הפרגולה באופן תדיר, כדי לשמור על תפקוד יעיל ועל נראות אופטימלית.

ולסיכום, יש לבחור בעיצוב, חומרים צמחים ופתרונות תאורה הדורשים מינימום תחזוקה כדי להבטיח שהחצר הנגישה תשמש אתכם על הצד הטוב ביותר, לאורך זמן ולא תדרוש הרבה עבודה! וכמובן, שאם רוצים פתרונות חכמים ומותאמים אישית, כדאי להסתייע בשרותיו של מעצב פנים מקצועי ומנוסה בתחום שילווה אתכם שלב שלב לאורך התכנון והיישום בפועל!

שיתוף

עוד מהבלוג

צרו אתנו קשר

לפגישת ייעוץ ראשונית