פחות זה יותר!
מאחורי גישת העיצוב המודרני מינימליסטי עומד משפט מפתח מוכר – "פחות הוא יותר". משפט זה הוטבע בשנות השלושים של המאה העשרים על ידי האדריכל מיז ואן דר רוהה, שהיה אחד מהמייסדים של הסגנון המודרני המכונה גם הסגנון הבינלאומי.
רוהה דגל בגישת עיצוב עם קו פשוט, נקי וחכם, שאין בו אלמנטים מיותרים ושיש בו פחות צבעים, פריטי ריהוט וקירות, וכך מתפנה הרבה יותר מקום למרחבים נוחים ומרווחים.
מאפייני עיצוב מינימליסטי
באדריכלות ובעיצוב פנים סגנון מינימליסטי ניכר בקו נקי, ישר וחכם, עם מרחב מרווח וברור, פרופורציונאלי ומאוזן, שלכל פרט בו יש סיבה פרקטית, והוא שואף לניצול מרבי של החלל ולהשמטת אלמנטים לא חיוניים.
כן בסגנון זה נעשה שימוש בחומרי גלם עכשוויים ומסורתיים בצורתם הבסיסית, מעץ ועד מתכת, עם משטחים אחידים במרקם והצבע שלהם, ועם העדפה לפלטת צבעים רגועה מונו-כרומאטית וניטראלית עם גוונים כמו אפור ולבן.
יחד עם זאת, חשוב להבין כי עיצוב מינימליסטי נכון ואיכותי, עם אמירה ברורה רבת נוכחות ומלאת עוצמה, דורש הכרה מעמיקה עם התחום. היכרות מעמיקה זו מונעת מצבים בהם העיצוב הופך לדל מידי, חסר אישיות, פשטני, משעמם וחסר ייחוד.
מינימליזם - למה כדאי?
רבים בימינו בוחרים לעצב את ביתם בסגנון מינימליסט עקב מספר סיבות מהותיות. העיקריות שבהן הינן:
חזות – בתור התחלה בחירה בעיצוב מינימליסטי תורמת ליצירת מרחב אסטטי, בעל חזות עכשווית מודרנית עם אמירה חזקה, וכן עם מראה אלגנטי, אינטליגנטי, מתוחכם ויפה.
ארגון וסדר – בית מינימליסטי שואף ליצירת סביבת מגורים מאורגנת, שנוח לסדרה ולנקותה, בה לכל פרט יש מקום ברור ומוגדר, הגיוני, חכם ויעיל, עם מרחב פרקטי ומרווח ועם פתרונות אחסון חכמים.
שקט נפשי – מחקרים בתחום גילו שסביבת מגורים מבולגנת, לא נקייה וחסרת סדר וארגון מגבירה תחושות של חוסר שקט, רעש, לחץ ומתח. מאידך, לסביבה נקייה, מאורגנת ומסודרת, ללא עודף של פרטים, יש השפעה הפוכה, מרגיעה ומשקיטה, מגבירה נינוחות, שמשפרת יכולות ריכוז, חשיבה ויצירה.
פירוט מאפייני הסגנון
בכדי להבין קצת יותר טוב את מהותו של סגנון עיצוב מודרני מינימליסטי, לפניכם פירוט קצר של מאפייניו השונים:
חלוקת החלל – החלל מחולק לצורות גיאומטריות פשוטות ונבחן על פי נפחיו, פרופורציות של פריטים שונים ויכולת ליצור מרחב פרקטי, מאוזן, מואר והרמוני.
חומרי גלם שלא מנסים להיות משהו אחר – לחומרים שעושים בהם שימוש בתכנון ועיצוב מרחב מינימליסטי יש חשיבות רבה.
החומרים בהם עושים שימוש בסגנון זה הינם ראשוניים ומטרתם להציג מאפיינים אמיתיים של כל חומר, ללא ניסיון להסוותם ולהפוך אותם למשהו אחר.
בין חומרי הגלם המיוחדים לסגנון זה בולטת הזכוכית בה עושים שימוש בחלונות, דלתות קירות, מעקות ועוד, המאפשרת ליצור מרחב נקי, אלגנטי ואחיד, עם משחקי שקיפויות ועם חדירה מרובה של אור.
צבעוניות נקייה ומרעננת – שומרת על חזות נקייה ואחידה, עם נטייה להעדפת צבעים מונו-כרומטיים ניטראליים כמו לבן ואפור. יחד עם זאת, בפועל ניתן לצבוע מרחב בסגנון זה בכל גוון מבוקש כל עוד שומרים על גוון אחיד.
כמו כן לגוון העיקרי של הבית אפשר להוסיף זריקות של צבע חם או קר מתאים על קיר או פריט ריהוט בודד, כמו צבע צהוב, חול, שמנת או כחול.
ריהוט – בכל מרחב בבית יהיו רק פריטי ריהוט חיוניים, וגם הם עם קו נקי ופשוט ובקנה מידה פרופורציונאלי. כל זאת עם בחירת פריטים איכותיים השמים דגש על פונקציונאליות ונוחות.
כך למשל, ספה קטנה לא תתאים למשפחה בת חמש נפשות ולחובבי קריאה לא יספיק מדף אחד לספרים. במקרים אלו תכנון נכון של המרחב ישמור על איזון בין צרכים פרקטיים ומראה מינימליסטי נקי ומרווח.
תאורה – אור לבן ונקי ועם עדיפות לחדירה מרובה של אור יום דרך חלונות כמה שיותר גדולים. כמו כן גופי תאורה בסגנון זה תורמים לפיסול ועיצוב המרחב באופן פתוח, מרשים ויעיל.
בית חכם – אידיאלי ליצירת סביבת מגורים מתקדמת שמחוברת למערכת בית חכם, עם תכנון מראש ושליטה מרחוק בפונקציות שונות כמו הצללת ומיזוג הבית. כמו כן בסגנון זה מושם דגש על פתרונות אחסון יעילים מוסתרים מעין הצופה, הרואים את צרכי בעלי הבית כיום ובעתיד.
מספר טיפים בנושא
אם אתם רוצים להפוך את ביתכם למרחב מינימליסטי מתקדם, ייחודי ומרשים, שנוח ונעים לחיות בו, לפניכם מספר טיפים שיכולים לסייע:
להיפטר ממה שלא צריך – בתרבות הצריכה של ימינו אנו נוטים למלא את ביתנו בפריטים לא נחוצים שנאגרים ונערמים במקומות שונים ומשונים. לכן, בתור התחלה יש להיפטר מכל מה שלא נעשה בו שימוש ולדאוג להשאיר רק מה שבאמת חיוני וממש חייבים.
מכיוון שבקלות אנו מתחילים לאגור מחדש, מומלץ כל מספר חודשים לחזור על פעולות של סידור, מיון והשלכת פריטים לא נחוצים, אותם אתם יכולים לזרוק לפח, למכור או לתרום. בנוסף, שמרו על עיקרון פשוט בו כל פריט המוסף לבית חייב לבוא על חשבון פריט אחר שיוצא ממנו, וכך תימנעו מהפיכת ביתכם למחסן.
כתובת לכל פריט – בכדי לשמור על חזות מסודרת ומינימליסטית חשוב שלכל פריט בבית יהיה מקום אחסון מוגדר ומוכר, אליו הוא ישוב בתום השימוש בו, והימנעו מאחסון מקרי של דברים במקומות שונים בבית הנוטים להישכח ולהצטבר.
כמו כן, בעת תכנון מרחב בייתי דאגו לתכננו כך שיתאים לצרכי אחסון פרקטיים וספציפיים שקבעתם מראש, כמו מקום אחסון לספרים, משחקים, ניירת, כלי עבודה וכדומה.
בית שקל לנקות- גורם נוסף שיש לקחת בחשבון בעת תכנון מרחב הינו קלות ניקיונו. לשם כך דאגו ליצור מרחב עם כמה שפחות נקודות שצוברות אבק, שקל להגיע לכל פינה עם מטאטא או מגב, שמשטחיו מגיבים טוב למרבית חומרי הניקוי וכדומה.
איכות על זמנית- את עודף הפריטים בבית החליפו בפריטים בודדים עם שימת דגש על איכותם והיותם בעלי מראה קלאסי על זמני, שישרתו אתכם נאמנה לאורך זמן וישמרו על מראה מרשים ואטרקטיבי של המרחב.
קו אחיד – כדי לשמר חזות מינימליסטית מחמיאה לבית חשוב לשמור על מראה אחיד של פריטים, סגנונות עיצוב, חומרים, מרקמים וצבעים.
לשבור את הקו- בכדי ליצור עניין בחלל ניתן גם לשבור את הקו המינימאלי עם אלמנט אחד שונה וייחודיי, שיכול להיות למשל פריט ריהוט בסגנון קלאסי, מנורה בסגנון וינטאג', או יצירת אומנות אקלקטית.
התאמה אישית- חשוב להבין שסגנון עיצוב מודרני מינימליסטי אינו אחיד ולכל מרחב ומשפחה יש עיצוב מתאים מבחינת חזותו ופרטיו. עיצוב זה הינו תוצר של מאפייני החלל וצרכי בעליו, המובילים ליצירת מרחב אסטטי שיעיל ונוח לחיות בו.
רק בעל ניסיון- בכדי לזכות בבית עם עיצוב מינימליסטי ייחודי, מותאם אישית עבורכם, חשוב לפנות למשרד עיצוב פנים המכיר היטב סגנון עיצוב זה ויודע כיצד להביאו לכדי ביטוי בפועל, באופן שמתאים לתוכנית האדריכלית, לאופן חלוקת המרחב, אורח החיים, צרכי אחסון ועוד.