בין המרכיבים המרכזיים המשפיעים על תכנון ועיצוב של בית, בולט מקומו של האור הטבעי ואופן חדירתו למרחב הפנימי. מדובר בנושא בעל חשיבות אסטטית ופרקטית רבה, המסייע ביצירת סביבת מגורים איכותית, ירוקה, יעילה, מרשימה ונעימה, המשפיע באופן ישיר על תכנון מפתחי הבית ומיקום ועיצוב חדריו וחלליו.
השפעתו של אור טבעי על איכות החיים
לאור טבעי יש השפעה ישירה על איכות חיינו, מצב הרוח, רמת האנרגיה ויכולת התפקוד. מסיבה זו, במדינות צפוניות קרות וקודרות שאין בהן הרבה אור שמש, הנטייה למצב רוח מדוכדך נפוצה באוכלוסייה.
כמו כן ידוע ששהייה ממושכת בשעות היום בסביבה סגורה שמבוססת על תאורה מלאכותית, משפיעה לרעה על האווירה במקום, מצב הרוח ובריאות הגוף. זאת לעומת אור טבעי המכניס למרחב קלילות, בהירות, נעימות ושמחת חיים.
לכן בתכנון ועיצוב בתים מושם דגש רב על חדירת אור טבעי למרחב הפנימי ולכמה שיותר חדרים וחללים.
ניצול אנרגטי של אור טבעי
לצד שיפור התחושה האישית, ניצול של אור טבעי במרחב פנימי גם תורם באופן משמעותי לחיסכון אנרגטי בהוצאות חשמל לתאורה והסקה.
לכן על ידי התאמת תכנון הבית לתנועת וזוויות אור השמש ניתן לזכות בכמות נדיבה וממושכת של אור טבעי, החוסכת בצורך בתאורה מלאכותית ותורמת לחימום החלל.
אור במידה הנכונה
בהיותנו חיים במדינה ים תיכונית חמה ושטופת שמש, אין לנו כמעט מחסור באור טבעי בכל ימות השנה, וניתן לשלבו בתכנון הבית. יחד עם זאת, אקלים כזה גם יכול לגרום למצבים של יותר מידי אור שמש ישיר וחזק, מה שיכול להביא לחימום יתר של הבית בימי הקיץ, לסנוור, להפריע לצפייה במסכים וגם לפגום בריהוט, תמונת ואבזרים נוספים בבית.
לכן יש חשיבות רבה לתכנון נכון של אור השמש עם ניצול מרבי מצד אחד, ובאופן שאינו מפריע מהצד השני. כך למשל, ניתן לבחור במפתחים המונעים אור ישיר חזק ומסנוור כדוגמת מדף אור עם חלון אנכי המחדיר אור לכיוון התקרה, לבני זכוכית המחדירות אור נעים לחלל או סבכת משרבייה מסורתית המחדירה אור נעים ומוצלל למרחב.
השפעת כיווני פתחי הבית
בכדי לזכות בניצול מרבי, נכון ונעים של אור טבעי יש צורך בתכנון חכם של מפתחי הבית, סוגם וגודלם. התכנון שם דגש מיוחד על כיוונם של המפתחים, כאשר לכל כיוון יש איכות משלו והתייחסות שונה המושפעת רבות גם ממיקומו של הבית והאקלים השורה באזור:
- דרום -מפתחים הפונים לכיוון דרום יאירו את הבית לאורך כל שעות היום. במקרים שחודר יותר מידי אור ישיר מכיוון זה יש לתכנן היטב את גודל ומספר המפתחים ולשקול התקנת חלונות מסנני קרינה לצד פתרונות הצללה נאותים.
- צפון- מפתחים הפונים צפונה יעניקו לבית אור טבעי, נעים ולא ישיר ולכן לא אחת לכיוון זה מתוכננים מפתחים גדולים במיוחד שאינם נדרשים מסנני קרינה. תכונות אלו הופכות את הצפון למתאים עבור פינות טלוויזיה ומחשב.
- מזרח- צד מזרח בו השמש זורחת יחדיר ממפתחי הבית הרבה אור בשעות המוקדמות של הבוקר. לכן, מי שאוהב לישון עד מאוחר יתכן ויעדיף שלא למקם את חדר השינה בצד זה. מנגד, רבים יבחרו למקם בצד זה את המטבח עם שמש בוקר נעימה להתעורר איתה ולשתות כוס קפה.
- מערב- מפתחים לצד מערב, בו השמש שוקעת, מחדירים לבית אור בזווית נמוכה שלא אחת יכולה לסנוור, ולכן הם נדרשים לרוב בהצללות מתאימות.
מה עושים בחללים ללא קיר חיצוני
לא פעם בדירות ובתים יש חללים שאין להם קירות חיצוניים, דבר המאפשר הכנסת אור טבעי לבית וכל חלליו כגון: חדרי רחצה, שירותים, מרתף, חדר מדרגות, מסדרון, מבואה ועוד. חשוב לדעת כי גם לחללים אלו ניתן למצוא בימינו פתרונות יעילים המאפשרים חדירה של אור טבעי.
כך למשל, ניתן להתקין מערכת סולהטיוב המותקנת לרוב על גג הבית ואשר באמצעות מספר מראות הפועלות כקולטי אור מפזרת אור טבעי בבית.
כמו כן ניתן לתכנן בחלל פתחים עיליים בתקרה או בחלק עליון של הקיר, המוצעים למשל כחלון תקרה קבוע מסוג סקיילייט, חלון תקרה סקיילייט אקטיבי עם מראות נעות הקולטות את אור השמש בזוויות שונות, או כחלונות עיליים עם זווית המונעים חדירת אור ישיר חזק ומסנוור.
השפעת אור טבעי על עיצוב החלל הפנימי
לצד תכנון מבנה המנצל באופן מרבי אור טבעי בבית לצורכי תאורה וחימום, לאור השמש יש גם השפעה ישירה על עיצובו של המרחב, תכנון אלמנטים בחלל, גווני החדר ועוד, וזאת כמובן ביחס להעדפות אישיות של בעלי הבית. למעשה כל חדר בבית יעוצב בהתאם למפתחיו והאור הטבעי שחודר לתוכו.
כך למשל, בתכנון חדר שינה מיקום המיטה יושפע באופן ישיר מזוויות האור החודרות לחדר והרגלי השינה של הדיירים, בין אם הם אוהבים להתעורר עם אור השמש או מעדיפים לישון עד מאוחר. כמו כן, בתכנון הסלון הכנסת אור טבעי לבית תכתיב את מיקום מסך הטלוויזיה ומכאן את כל סידורה של פינת הישיבה.
מעבר לכך מעצב פנים מיומן ידע כיצד להפוך אור יום טבעי לאלמנט חזותי המפסל את המרחב עם משחקי אור וצל מרהיבים, ועם עוד עומק ועניין בחלל המשתלב עם אלמנטים נוספים שיש בו.
השפעת אור טבעי על תכנון מרחב חיצוני
עוצמתו, כיוונו והזוויות של האור הטבעי גם משפיעים על תכנון ועיצוב המרחב החיצוני, חצרות, גינות, דירות גג ומרפסות גדולות. בין היתר נתוני אור טבעי מכתיבים את מיקום וסוג הצמחייה שתישתל בגינה, והאור גם משפיע על בחירת מיקום לאזור הסבה, בריכת שחייה, מטבח חיצוני, מתקני משחקים לילדים וכדומה.