ישנם בתים שכבר בכניסה אליהם אנו חשים בנוח, הכול זורם בתוכם ויש לנו רצון להמשיך לשהות בהם. מנגד, ישנם בתים שגורמים לנו לחוש חוסר נוחות ואי נעימות. דבר זה נכון לבתים בכל סגנון ורמה של עיצוב חוץ ופנים גם יחד, החל מבתים פשוטים ובסיסיים ועד לבתי יוקרה.
הסיבה להבדלים בתחושות אלו נובעת במרבית המקרים מקיומה או אי קיומה של סביבה הרמונית בעיצוב המרחב. אז איך יוצרים עיצוב פנים הרמוני? על כך יפורט להלן.
משמעותו של בית הרמוני
יצירת מרחב הרמוני הינה היבט בסיסי בעיצוב החלל הפנימי של הבית אך רלוונטית באותה מידה גם לעיצוב חוץ הבית ולשילוב המנצח ביניהם שמשפיע על המרחב כולו.
עיצוב פנים הרמוני מקורו בשילוב נכון של פריטים במרחב, לרבות שילוב של חומרים, צבעים, טקסטורות, ריהוט ואבזרים.
ההרמוניה הנוצרת גורמת לתחושה של מרחב מאוזן וזורם, בו כל רכיב מתקשר ומשתלב עם רעהו, שנוח ונעים לשהות בו. למעשה הרמוניה מייצרת מרחב מסודר ומאורגן, מרחב שיצירתו מבוססת על אלמנטים מגוונים המרכיבים את החלל ועוברים בו כחוט מקשר.
האלמנטים כוללים קנה מידה ופרופורציות נכונות, סימטריה אחידות ושילוב נכון של חומרים, מרקמים וצבעים, שקיפויות, תאורה נכונה, סגנון עיצוב והאמירה שמאחוריו, יחסי חוץ ופנים, קצב ועוד.
בנוסף, ברגע שעוצב חלל הרמוני ניתן ליצור בו אזורי עניין שלא אחת שוברים את במכוון האיזון, באופן שמשתלב במרחב ומספקת לעיצוב נקודות שיא.
פרופורציות ומידות נכונות במרחב
עיצוב פנים הרמוני במרחב מבוסס על קנה מידה ופרופורציות נכונות. הווה אומר שקיים יחס נכון בין חלקים שונים במרחב, קטנים וגדולים כאחד. כך למשל, בחדר גדול ורחב ידיים הצבה של ספה קטנה תיבלע במרחב והוא ייראה לא מאוזן.
כמו כן, פרופורציות במרחב עוסקות ביחסים בין פרטים שונים מבחינת מידותיהם. כך למשל, בכדי ליצור חדר שינה הרמוני לא יהיה זה נכון להציב שידות הרבה יותר נמוכות מהמיטה.
כמו כן, שטיח בסלון שלא מגיע לקצות הרהיטים יהיה לא מאוזן ביחסיו עם המרחב, והוא יגרום לו להראות יותר קטן.
בנוסף, פרופורציות הרמוניות במרחב נוצרות על ידי הקווים בחדר, אופקיים ואנכיים, המובילים ליצירת צורות במרחב, כאשר הקו האופקי נוטה להרחיב את החלל וליצור בו תחושה רגועה ואילו קו אנכי מגביה את החדר ויוצר בו תחושה מסודרת ומאורגנת, כאשר החוכמה היא לשמור על יחס נכון בין קוים אנכים ואופקים.
יש גם לשמור על איזון בצורת הקווים המובילים בחדר, ישרים או מעוגלים. כך למשל, למרחב מודרני עם קווים ישרים ניתן להוסיף קו מעוגל כדוגמת בשולחן או גוף תאורה המרכך את האווירה במרחב. כמו כן ניתן להוסיף מעט קווים אלכסונים היוצרים אזורי עניין.
מרחב מסודר, סימטרי ומאוזן
איזון וסימטריה גורמים לנו להרגיש נינוחים, וככול שהמרחב בו אנו נמצאים יותר מסודר ומאורגן כך התחושה שלנו יותר בטוחה ונינוחה, מתוך מחשבה שכל דבר נמצא במקומו. האיזון נוצר על ידי ארגון פרופורציונאלי עם שיווי משקל חזותי נכון של המרחב.
כך למשל, האיזון נוצר על ידי פיזור נכון של חפצים והימנעות מריכוזם במקום אחד, דבר היוצר תחושה של כובד. כמו כן, סימטריה נוצרת על ידי חלונות באותו גודל עם מרחק שווה ביניהם, עלי ידי בחירה בפינת אוכל אחידה, גופי תאורה זהים, שידות זהות מצידי מיטה וכדומה.
יחד עם זאת, איזון סימטרי ניתן ליצור לא רק על ידי אלמנטים זהים אלא גם על ידי פיזור נכון של מידות ומסות חזותיות. כך למשל, תחושה סימטרית תתקבל בסלון עם שתי כורסאות שונות, כל עוד הן שומרות על אותן מידות ואותה מידת כובד.
כמו כן תליית תמונה גדולה על קיר אחד תתאזן מול קיר שני בו מאורגנות על אותו מרחב מספר תמונות קטנות. בנוסף, ניתן ליצור איזון א-סימטרי במרחב עם פריטים שונים בקנה המידה והצורה שלהם.
שילוב זה של אלמנטים א-סימטריים במרחב דורש ממעצב הפנים יכולת ליצור סביב האלמנט מרחב יציב ומאוזן, עם משקלים זהים שיתמכו במבנה הלא סדיר ויהפכו אותו לנקודת עניין במרחב.
מעבר לכך, יש עוד מגוון דרכים ליצירת מרחב מאוזן, למשל כמרחב רדיאלי בו המרחב והאלמנטים שבו מאורגנים סביב נקודה מרכזית.
שילוב הרמוני של צבעים
הרמוניה בבית נוצרת גם על ידי שילוב נכון של צבעים, המבוססים על גוון דומיננטי מוביל שמתאים למאפייני המבנה וסגנון העיצוב.
כך למשל, לדירה קטנה יתאימו צבעים דומיננטיים בהירים, לבית כפרי יתאימו גוונים טבעיים ולבית מודרני יתאימו גוונים אחדים של לבן או אפור. כמו כן, הצבע המוביל ישתלב עם גוונים משלימים או מנוגדים לו ברמה נאותה של כהות או בהירות, ושל גוון מט או מבריק, כאשר לכל שילוב יש השפעה שונה על הסביבה.
למשל, שילוב של הגוונים ירוק, כחול וחום יוצר אווירה נעימה ופתוחה, ואילו גווני שלכת של כתום, אדום, ירוק וצהוב יוצרים תחושה מרגיעה ושקטה. בנוסף לכך, צבעים יכולים לספק גם אזורי עניין במרחב, כמו גווני סגול או חרדל, אותם לרוב עדיף שלא למקד רק בנקודה אחת אלא לפזר אותם בחלל במספר נקודות כמו בשטיח, תמונה ואגרטל.
שילוב הרמוני של חומרים ומרקמים
גורם נוסף המשפיע על שילבו הרמוני של מרחב מוכתב הוא בחירת החומרים שבו, ויכולתם להתאים אחד לשני ולסגנון עיצוב הבית. לדוגמא, בבית כפרי החומר השולט יהיה עץ טבעי ובבית ים תיכוני קירות גבס יהוו חומר דומיננטי.
כמו כן הרמוניה יכולה לבוא לידי ביטוי באחידות של מרקמי החומרים. לדוגמא, בית בסגנון מודרני יקפיד על אחידות של משטחים חלקים, בין אם מדובר במשטחי זכוכית, מתכת ועץ.
יצירת מרחב עם קצב
כמו במוסיקה גם במרחב, יצירת הרמוניה דורשת ליצור קצב מסוים החוזר על עצמו ומהווה בסיס למלודיה נעימה. את הקצב במרחב יוצרים על ידי חזרה של חומר, מרקם או צבע בחלל, למשל צבע החוזר על עצמו בשטיח, וילון וגוף תאורה.
קצב זה תורם לתחושה של זרימה במרחב, בה המעצב יכול לשלוט וליצור כיוון שאליו נמשכות העיניים. כמו כן, מקצב זה יכול להניע את העין בקווים וצורות שונות, למשל בתנועה מעגלית, ריבועית או משולשת, כאשר כל צורה גורמת לתחושות שונות.
לדוגמא, צורה עגולה יוצרת תחושת רכות, צורה ריבועית מאוזנת יוצרת תחושה של סדר, וצורה משלושת עם קודקוד עליון מובילה לתחושה של ריגוש עם הגעה לנקודה הגבוהה ביותר.
בנוסף, הקצב הנוצר במרחב יוצר גם אזורים ניטראליים הגורמים לתחושות של מנוחה ומרגוע. לדוגמא, קיר לבן בין אלמנטים צבעוניים מעניק אזור ניטראלי מרגיע ונינוח.
לכן, בכל הקשור לקצב מעצב פנים מנוסה יידע ליצור מנגינה הרמונית הגורמת לאיזון בין תחושות של עניין, ריגוש ורגיעה.
בשורה התחתונה
מרחב הרמוני הינו מושג מופשט המתאר תחושות שונות כמו זרימה, נינוחות, רוגע ושלווה. אולם בפועל הגעה למרחב הרמוני אינה עניין אמורפי של עין טובה ותחושה נכונה, אלא היא מבוססות על ידע מעמיק וגישות ותורות שלמות מעולם העיצוב והאדריכלות, החוקרות נושא זה לעומק ויודעות כיצד לבטאו בחומר, צורה, מסה וחלל.
לכן, אם אתם באמת רוצים לזכות בבית מעוצב והרמוני כדאי שתפנו לקבלת סיוע של מעצב פנים מקצועי ומומלץ.
הדבר נכון גם אם יש לכם עין טובה ואסטטית, אותה תוכלו לתרום למלאכתו של איש המקצוע ולהביא לכדי ביטוי ברעיונות עיצוב שונים, אותם המעצב ילטש ויתאים למרחב באופן הרמוני ונכון.