דף הבית » עיצוב בית קטן
המציאות הכלכלית אפשרה לכם לקנות בית צנוע בממדיו, אולם חשוב לדעת:
בעזרת גישת עיצוב נכונה ניתן להפוך בית קטן למרחב מרהיב, נוח ויעיל.
כדי לסייע לכם להעמיק את הידע וההבנה בתחום, מובאים לפניכם מספר דגשים מועילים עבור עיצוב בתים קטנים באופן חכם ונכון.
בעיצוב פנים בתים קטנים, ניצול מירבי ונכון של החלל מהווה בסיס לעיצוב מוצלח של הבית. ניצול זה מתייחס לתכנון נכון של כל שטח הבית ובמידת הצורך לחלוקתו מחדש, מתוך ראיית נתוני המבנה וצרכי הגרים במקום.
הדרך הטובה ביותר לנצל היטב את החלל שעומד לרשותכם היא על ידי רהיטים בהתאמה אישית, כלומר במקום לקנות מפס ייצור, לפנות לנגר אמן שיבנה עבורכם רהיטים באופן ייעודי ובעיקר נגרות מתוחכמת המאפשרת מצד אחד מקום לאחסון ומצד שני מהווה חלק מרכזי מעיצוב הבית.
כדאי גם לקנות רהיטים רב תכליתיים שיספקו מענה לכמה פונקציות בו זמנית.
ניצול אופטימלי וחכם של החלל ניכר גם בבחירת פריטים מודולאריים ורב תכליתיים שחוסכים בפריטים ורהיטים במרחב. כך למשל, ספה יכולה להפוך למיטה זוגית, ארגז מצעים יכול לשמש כדרגש, ארון דו צדדי יכול ליצור הפרדה בין המטבח לסלון, ושולחן יכול לשנות את ממדיו בהתאם לצורך, בין אם לעבודה, ארוחה זוגית או כשולחן גדול לארוחת חג.
בכדי לקבל מרחב כמה שיותר פתוח וגדול עבור עיצוב בית עם שטח קטן יותר, מילת המפתח היא כמה שפחות קירות וחלל משותף כמה שיותר גדול.
לכן כדאי להסיר כל קיר מיותר וליצור חללים משותפים מחוברים, למשל עם סלון, מטבח, פינת אוכל ומרפסת. את החלל הפתוח ניתן בעזרת אמצעים שונים לחלק לאזורים כמו פינת ישיבה, פינת טלוויזיה, עבודה ומשחק.
חלוקה זו ניתן לבצע למשל על ידי צבע ומרקם קירות, גופי תאורה, מחיצות ניידות, אופן הצבה ומיקום של רהיטים וכדומה.
הגישה של כמה שפחות, נכונה גם לגבי הפרטים. לכן כל מה שאינו חיוני, מיותר או חוזר על עצמו יושלך החוצה. זאת במטרה ליצור חלל כמה שיותר פתוח, נוח לשימוש ולמעבר ונעים לשהייה, המונע תחושת מחנק קלאוסטרופובית.
כאשר אתם מעצבים בית קטן, העדיפו תמיד איכות על פני כמות, לכן אפיינו את הצרכים שלכם והתמקדו בהם כך שתוכלו לשלב בבית רק את מה שחיוני לכם.
ניצול מקסימלי של חלל המגורים דורש מכם חשיבה מחוץ לקופסה.
כדאי לייעל את סביבת המגורים כך שתשאירו רק את מה שנחוץ לכם ואתם אוהבים, מבלי ליצור עומס או לאגור את מה שכבר לא משמש אתכם.
בהיותו מרחב קטן יש חשיבות רבה לחזותו האחידה.
לכן הגדירו מראש את סגנון העיצוב של הבית והאווירה שאתם רוצים ליצור בו, בין אם אתם מעדיפים מרחב אלגנטי, נקי ומודרני, חמים ובתי, צעיר ועכשווי, טבעי וירוק וכן הלאה.
באופן כללי, כאשר מעצבים בתים קטנים, מומלץ לבחור בקו מינימליסטי ולשמור על אסתטיקה נקיה משלב תכנון החלל ועד הלבשת הבית.
נסו לבחור בצבעים כמה שיותר בהירים, לשמור על חלל כמה שיותר פתוח, לסנן החוצה את כל מה שאתם לא צריכים ולצמצם רעשים ויזואליים.
דאגו להכניס את החלל החיצוני לבית וכמה שיותר, לשם כך הגדילו מפתחי חלונות ומרפסות, דאגו לחדירה מירבית של אור ואוויר לבית, ותנו למרחב החיצוני מקום של כבוד בעיצוב החלל.
אמצעים אלו יגרמו למרחב החיצוני לחדור לתוך הבית וכך יעניקו לו תחושה הרבה יותר פתוחה ואוורירית.
השתמשו באופן מיטבי בתאורה הטבעית, ברוב המקרים כמות התאורה הטבעית מושפעת ממיקומו של הבית, לכן כבר בשלבי התכנון הראשוניים, יש להתייחס לכיווני השמש ולקבוע את גדלי הפתחים בהתאם לכך.
כמו כן אם אתם רוצים למקסם את האור הטבעי בחלל תוכלו להשתמש בכמה טכניקות החל בהצבת קיר בהיר מול החלון ועד תליית מראות שיחזירו את האור ויאירו את החלל.
במהלך עיצוב בתים קטנים יש לחשוב באופן חכם ונכון בכל הקשור לצרכי אחסון והיותם של פתרונות האחסון כמה שיותר יעילים ולא מפריעים למעבר ולעין. לשם כך יש לנצל כל מרחב נתון שאינו שטח רצפה פנוי, כמו הקירות של הדירה, שטחים מתחת למיטות, כיסאות, ספסלים ושולחנות וכדומה.
כאשר שטח האחסון הוא לא גדול נדרשים פתרונות אחסון יצירתיים. לכן חישבו כיצד לשלב את פתרונות האחסון בצורה חכמה ולראותם כחלק בלתי נפרד מהעיצוב. תוכלו לשלב רהיט גדול כמו שידה מעוצבת שתשמש גם לאחסון וגם כפריט דקורטיבי. תוכלו גם לתלות מדפים לגובה הקיר ועד לתקרה, מה שיוסיף מקום לאחסון ואף יהווה אמירה עיצובית מקסימה.
אם יש צורך ביצירת מחיצות וחציצות בבית, למשל עבור פרטיות או עבודה, כדאי לעשות שימוש בדלתות וקירות זכוכית מודולאריים, הנעים על גבי מסילות, אשר תופסים מעט מקום במרחב ומחדירים הרבה אור, שניתן לפתחם ולסוגרם לפי צורך.
באופן כללי מומלץ לשמור עד כמה שניתן על חלל פתוח וזורם עם מינימום הפרעות, לכן השתדלו להשתמש במספר מועט, אם בכלל, של מחיצות וחציצות.
בחרו בפריטי ריהוט מתאימים לסגנון עיצובו של הבית ולפרופורציות שלו, שאינם גדולים ומאסיביים מידי כדי שלא ישתלטו על החלל, ועדיף כאלו שהינם רב תכליתיים ומודולריים.
כמו כן דאגו למקם נכון את הרהיטים באופן התורם לחלוקת החלל ויצירת מרחב מרווח ונוח.
עדיף לבחור בגוונים בהירים של צבעים היוצרים תחושה מרווחת ופתוחה. הגוונים ניכרים בקירות הבית, באריחי ריצוף שכדאי שיהיו גם כמה שיותר גדולים, וכן במוצרי טקסטיל כמו שטיחים, וילונות וריפודים וברהיטים עצמם. אין זה אומר שהחלל צריך להיות חד-גוני ומשעמם, גם אם אתם בוחרים בגוונים שונים של אותו הצבע לקירות, תוכלו להכניס צבע באמצעות אביזרים צבעוניים.
כאמור, לאור בבית תפקיד מכריע ביצירת תחושה של חלל מרווח. לשם כך יש קודם כל לנצל אור טבעי וכמה שיותר. מעבר לכך, יש להעדיף מגוון של גופי תאורה שיספקו מענה פרקטי לצרכים שונים, ושיתרמו לחלוקת החלל לאזורים שונים.
בכדי להסב את תשומת הלב מממדיו הקטנים של הבית ובכדי להפכו לייחודי ומרשים, חשוב ליצור בו נקודות עניין שונות, למשל על ידי הבלטת צבע של קיר אחד, גוף תאורה מודרני, ציור גדול ומרשים, או כורסת וינטאג’ מפוארת.
תמיד כדאי לבחור בפריטים אשר יוסיפו אישיות לבית שלכם וימשכו תשומת לב מבלי לתפוס הרבה מקום או שטח רצפה .
לדוגמא: תוכלו להבליט את התקרה באמצעות טפט מעוצב שיכניס צבע ועניין, ימשוך את תשומת הלב ויבטא אמירה מבלי להציף את החדר ולגרום לו להיראות ולהרגיש עמוס מדי.
השתדלו ליצור כניסה מרשימה לבית, כמה שיותר מרווחת ומוארת, למשל על ידי מראה מעוצבת גדולה, קונסולה מעודנת ומיוחדת או שטיח בהיר ויפה.
תקציב העיצוב תלוי בכם. עיצוב בית קטן בזול הוא אפשרי אך כמובן שאם מגדילים את התקציב ניתן להגיע לתוצאות מושקעות יותר ויפות יותר. לכן זה לגמרי תלוי בנתח הכספי שתקציבו לפרויקט.
עיצוב נכון של דירה קטנה נחשב בתחום עיצוב הפנים כאתגר לא פשוט.
לכן, למרות כל הדגשים והעצות השימושיות שהבאנו, אם יש לכם בית קטן ואתם רוצים להפיק ממנו את המקסימום, הן מבחינת חזותו והן מבחינת הפרקטיות והנוחות שלו, עדיף שתפנו לקבלת סיוע מקצועי ממעצב פנים בעל ניסיון מעשי בתכנון בתים קטנים.
איש מקצוע שכזה יידע כיצד להתייחס נכון למרחב, יזהה את מלוא הפוטנציאל שלו וישלב בתוכניות רעיונות, חומרים ופריטים חדישים ויצירתיים.