דף הבית » קווים מנחים עבור עיצוב דירות קטנות
מה לעשות, לא כולנו זוכים לגור בדירה גדולה ומרווחת, בייחוד אם אנו גרים בעיר גדולה ונדרשים להתמודד עם מציאות של מחירי נדל”ן מרקיעי שחקים. יחד עם זאת, מגורים בדירה קטנה אינם סותרים את האפשרות של מרחב מעוצב, ובידיים מיומנות בהחלט ניתן להפוך מרחב קטן ומצומם לחלל מרהיב שמנצל באופן מרבי את השטח הנתון. לפניכם מספר קווים מנחים לגבי עיצוב דירות קטנות נכון ומוצלח.
בעיצוב דירה קטנה כל פרט משפיע על כל החלל, וחשוב שלא להותיר דבר ליד המקרה. לכן, ההצלחה באתגר של עיצוב דירות קטנות נשען קודם כל על תוכנית מוקפדת, מפורטת ומדויקת, המתייחסת מצד אחד לחלל כמכלול אחד, ויורדת מצד שני לפרטי הפרטים.
תכנון זה שם דגש מיוחד על יצירת אשליה של מרחב כמה שיותר מרווח ופתוח בעזרת אמצעים שונים, כמו יצירת נקודות עניין וחדירה של הרבה אור לבית, וכן על ידי יצירת מרחב מאוזן שנוח לעבור בחלליו ולשהות בהם, המכיל פריטים מיוחדים ומעניינים.
חשוב להבין כי תכנון של דירה קטנה אינו עניין של מה בכך, ולמעשה הוא נחשב לאתגר לא פשוט. לכן, חשוב לבחור למשימה זו במעצב פנים מומלץ, שיש לו ניסיון עשיר בעיצוב דירות קטנות.
תוכנית עבודה לעיצוב דירה קטנה דורשת קודם כל להכיר היטב את מרחב הדירה על כל פרטיה, לרבות תוכניות אדריכליות של הנכס, חלוקת חללים, מידות כל חדר וכדומה. כמו כן ייבחנו נקודות חוזק בדירה שכדאי להדגיש ונקודות תורפה שכדאי לטשטש.
כך למשל, דירה קטנה עם תקרה גבוהה מהווה נקודת יתרון התורמת לתחושה של חלל מרווח ומספקת מגוון פתרונות אחסון חכמים. מנגד, אם יש לדירה תקרה נמוכה כדאי לטשטש חסרון זה וליצור באמצעים אחרים תחושה של מרחב, למשל על ידי חלונות גדולים או צבעי קירות בהירים.
במקביל להכרת המרחב הביתי יש גם צורך בהבנה מעמיקה והגדרה של צרכי דיירי הבית. הגדרה זו תבחן את הצרכים של בעלי הנכס לפי סדרי עדיפויות, בין היתר התאם לאורח חיים, תחומי עניין, סדר יום, חפצים אישיים, צרכי אחסון וכדומה.
מידע זה ישמש כבסיס לעיצוב המרחב, בין אם הדגש הינו באירוח, פינת עבודה, מטבח וארוחות, צפייה בטלוויזיה וכן הלאה.
פעמים רבות עיצוב פנים של דירה קטנה נדרש בחלוקה מחדש של המרחב כך שינצל את שטחה באופן מרבי, יהפכה למתחם הרבה יותר יעיל ונוח ויתרום לתחושה של מרחב יותר גדול ופתוח. חלוקה זו תתבסס בין היתר על מידות הדירה ומיקום של חלונות ועמודים.
החלוקה עצמה תבוצע באמצעים שונים, לרבות שבירת קירות, בניית קירות ומחיצות גבס או זכוכית, הפרדת חללים באמצעים טקסטורה וצבעי קירות, או על ידי העמדת פריטי ריהוט ובעזרת פריטי טקסטיל כמו וילונות. כך למשל, ניתן להגדיר פינת עבודה או אוכל בעזרת שינוי צבע הקיר וכן אפשר לתחום חדר בעזרת ארון עם דלתות משני צידיו.
נקודות עניין במרחב של דירה קטנה מסיתות את העין ממידותיה וגורמות לה להפוך לייחודית ומרשימה. נקודות עניין כאלו ניתן ליצור באמצעים שונים, למשל על ידי בחירה בקיר דומיננטי עם צבע או טפט מיוחד התורם גם ליצירת תחושת עומק.
כמו כן, נקודות עניין יכולות להתבטא בפרטים ייחודיים כמו גוף תאורה אומנותי, כורסא מעוצבת, ציור מרשים על הקיר, חפצי נוי ועוד.
בכדי לנצל באופן מרבי מרחב מצומם של דירה קטנה, לא אחת דואגים לעצבה באמצעים דינמיים שונים. העיקרי שבהם הינו קירות פנים חוצצים בבית, המוחלפים לא אחת בקירות זכוכית זזים שגם תורמים ליצירת תחושה של מרחב פתוח ויותר מאוורר וגדול, וגם מאפשרים לשנות את השימוש במרחב בהתאם לצורך.
כך למשל, קיר זכוכית זזה יכול העניק פרטיות בעת שימוש בפינת עבודה. עדיף שגם דלתות של דירות קטנות יהיו חלונות ודלתות הזזה, החוסכים במקום ויכולים להיות עשויים מזכוכית חצי שקופה המאפשרת מעבר של אור ויוצרת תחושה של עומק.
כמו כן, מרחב דינמי יכול להתבסס על פריטי ריהוט שמשנים את ייעודם כמו ספה שנפתח למיטה זוגית.
מכיוון ששטח הרצפה מוגבל בדירה קטנה, לא אחת פתרונות האחסון עבורה נדרשים לחשוב לגובה על ידי ניצול נכון וחכם של הקירות, למשל באמצעות נישות היכולות לשמש גם כפינות ישיבה או מדפים וארונות תלויים.
בנוסף, כדאי לעשות שימוש ברהיטים שיש בהם מקום לאחסון, כמו מיטה עם ארגז מצעים או שולחן קפה שיש תחתיו מגירות ותאים.
בייחוד בדירה קטנה חשוב שכל פריט ריהוט ייבחר בקפידה מבחינה פרקטית ואסטטית, ומבחינת תרומתו למרחב. יש לבחור רהיטים שאינם גדולים מידי ומשתלטים על המרחב, אלא להעדיף פריטי ריהוט קלילים ועדינים היוצרים תחושה אוורירית ולא מכבידה.
יש גם להעדיף פריטי ריהוט דינאמיים שקל להזיזם ממקום למקום לפי הצורך כמו ספה עם גלגלים, כסאות אוכל מתקפלים, מדפי כוורת שניתן לשנות את סידורם ועוד. בנוסף, בחדר הילדים מיטת קומותיים מספקת מענה שינה מעולה שמותיר הרבה מרחב לתנועה ומשחק.
מרכיב מרכזי ביצירת תחושה של חלל יותר גדול, פתוח ומואר, הינו החדרת כמה שיותר אור טבעי לדירה. לשם כך בעיצוב מרחבי מגורים קטנים מושם דגש על מפתחי חלונות ומרפסות גדולים שהאור העובר דרכם אינו נחסם.
כמו כן, כפי שכבר נאמר מחיצות מזכוכית תורמות למעבר אור. מעב לכך יש להרבות בגופי תאורה בדירה במיקומים וסוגים שונים, כמו פסי לד, נורות אהיל, תאורה נסתרת ועוד.
גופי תאורה כאלו יגרמו לחלל להיראות יותר גדול, יפסלו את המרחב, יתרמו להגדרת אזורים במרחב ויהפכו אותו ליותר מעניין.
מלבד זאת, יצירת מרחב מואר מושגת על ידי צביעת הדירה בגוונים בהירים ועל ידי עיצוב הבית עם מראות ויוצרים אשליה של חלל יותר גדול.
בדירה קטנה שיש לה מרפסת מומלץ להבליטה, ובכך לאפשר למרחב החיצוני לחדור פנימה וליצור תחושה יותר פתוחה ומאווררת. כמו כן חשוב ליצור המשכיות בין המרחב החיצוני של המרפסת לבין החלל הפנימי, למשל באמצעות אותו סוג של ריצוף.
בנוסף, כדאי לנצל באופן מרבי את המרפסת בכל עונות השנה, למשל בעזרת ריהוט מתאים, צמחייה, הצללה נאותה וכדומה.
כאמור, יצירת תחושה של חלל יותר גדול הינה מרכיב בסיסי בעיצובן של דירות קטנות. זאת על ידי אמצעים רבים שחלקם כבר הוזכרו, לרבות: