דף הבית » תכנון בית פרטי נכון ומוצלח
ההחלטה לבנות בית היא אחת מההחלטות המשמעותיות והחשובות ביותר שאדם מקבל בחייו. הבית נועד לשרת את בעליו למשך עשרות שנים ובתור שכזה הוא נדרש להיות מתוכנן באופן נכון ומוקפד, המותאם למאפייני הדיירים, רצונותיהם וצרכיהם.
על יסודות תכנון נכון ומוצלח של התהליך יוסבר להלן:
קניית שטח לבניית ביתכם מהווה צעד ראשוני חיוני ובעל חשיבות רבה, המשפיע באופן ישיר על מאפייני הבניה ועל איכות החיים. בחירה זו של מגרש כוללת מספר פרמטרים מהותיים שיש לקחת בחשבון:
חשוב להבין שדברים הנראים כיום בהחלט יכולים להשתנות בהמשך. לשם המחשה, גם אם מצאתם מגרש מושלם באזור שקט יתכן שבעוד מספר שנים הרחוב יהפוך לסואן ורועש.
לכן בחירת מגרש מצריכה בדיקה בוועדות מקומיות תוך בחינת התוכניות העתידיות לאזור בו אתם מתכננים לבנות את הבית, למשל תוכניות לציר תנועה ראשי, בניית מגדלי דירות, מוסד חינוך, מרכז קניות וכדומה.
הכרת תוכניות עתידיות אלו לסביבת הבית המתוכנן תמנע הפתעות לא נעימות אשר עלולות להוריד את איכות החיים ואת ערך הנכס.
גודלו של מגרש מהווה שיקול בסיסי לבחירתו, כאשר בימינו קשה למצוא מגרשים בגודל העולה על חצי דונם. כמו כן יש חשיבות לצורת המגרש והפרופורציות שלו, כאשר בעיקרון ככול שמגרש יותר מלבני, צר וארוך, כך הוא נחשב ליותר מורכב לתכנון ובניה.
בכדי לזכות בבית עם נתונים טבעיים טובים חשוב לבחון את כיווני חזיתות המגרש וכמות האור והאוויר שהם מקבלים. יש להעדיף בדרך כלל חזית דרומית גלויה המספקת בעונת החורף אור ושמש לבית ואשר בקיץ ניתן ליצור בה הצללה באמצעים שונים.
כמו כן, ככל שיש לשטח יותר כיווני אוויר כך גדלה יכולתו לצנן את הבית באופן טבעי בעונה החמה.
נוף הנשקף מהבית ועוטף את המגרש הינו גורם מהותי עבור רבים. הנוף הנשקף משתנה בהתאם לסביבת מגורים, עירונית או כפרית, וכן בהתאם למיקום הבית, בין אם הוא במרכז שכונה, בקצה שלה, ליד פארק ציבורי וכדומה.
האזור שבו תחליטו לבנות את הבית משפיע על המבנה, על המיקום שלו בתוך השטח, על צורתו ועל חומרי הגלם בהם עושים שימוש. באזורים לחים יש לבחור בחומרים עמידים ללחות, באזורים הרריים יש לבחור בבידוד טוב יותר לקירות. כמו כן מומלץ להתאים את מראה הבית ועיצובו החיצוני לנוף.
לפני שמתחילים עם החלק המהנה, יהיה עליכם לעבור הליך בירוקרטי לא קטן.
לא ניתן לבנות בית ללא היתרים מתאימים, ולכן במקביל לתכנון הבית, יש לנהל תהליך אל מול הרשויות כדי לקבל את כל ההיתרים הנדרשים לבניה.
השלב הראשון יהיה בקשת תיק מידע על השטח המיועד. מהתיק ניתן ללמוד מהן זכויות הבנייה על השטח, מה גודל השטח שניתן לבנות עליו, מה יהיה הגובה המקסימלי של המבנה, מהן הזכויות והמגבלות, מה מדיניות הוועדה העוסקת במתן היתרי בנייה ועוד.
לאחר שיש את כל המידע על השטח אפשר להתחיל סקיצה ראשונית לבית פרטי, המכונה בעגה המקצועית גרמושקה, והיא כוללת את תכנון הבית ומבט על החזיתות והגג.
במסמך הגרמושקה יש לאגד אישורים מגופים ורשויות, חתימות של המתכנים ומפת מדידה מטעם מודד מוסמך. במידה ויהיה צורך בכריתת עצים, על הבקשה להיתר בניה לכלול גם בקשה להיתר עקירת עצים. במידה ועולה צורך בחריגות בניה יהיה צורך גם להוסיף בקשה להקלות בניה.
קחו בחשבון שהסעיף האחרון יכול להאריך את זמן קבלת ההיתר, שכן יש לפרסם את הבקשה להקלות בניה על מנת לאפשר לשכנים להביע התנגדות.
במקרה ולא הגשתם בקשה להקלות בניה, הבקשה להיתר תעלה לדיון בוועדה, כאשר במידה ויתקבל ההיתר יכלול את כל התנאים והמגבלות שבהם יהיה עליכם לעמוד לפני שתקבלו אישור בניה. כאשר מקבלים אישור, אפשר להתחיל לבנות תכנית עבודה ולצאת לדרך.
חשוב להבין כי תכנון בתים פרטיים הינו הליך מורכב הנדרש לקחת בחשבון שורה ארוכה של פרמטרים. העיקריים שבהם הינם:
לכל אחד יש רצונות וצרכים שונים עבור ביתו הפרטי, אותם יש להכיר, להבין וליישם בתוכניות של הבית. בין היתר רצונות אלו ניכרים בסגנונות בניה ועיצוב מועדפים, בין אם מודרני, כפרי, קלאסי, ים תיכוני, אוריינטאלי וכדומה.
יש אנשים שירצו לתכנן בית פרטי מפלס אחד ויש כאלו שיעדיפו 2 קומות או יותר. גם לזה תהיה כמובן השפעה רבה על התכנון והיישום של התוכניות.
כמו כן יש להתחשב בצרכי בעלי הבית, מספר וגיל נפשות, סגנון ואורח חיים, התנהלות שוטפת, תחומי עניין, צרכים מיוחדים ועוד.
בימינו ניתן לבנות בית פרטי בכל מפרט מבוקש, מבית פשוט ובסיסי ועד לבית מתקדם, ייחודי ויוקרתי, כאשר לא אחת הבחירה במפרט הבית תלויה במסגרת תקציב לפרויקט וסדרי עדיפויות של בעלי הנכס.
כך למשל, יש מי שיעדיף להשקיע יותר בעיצוב הגינה, יש מי שחשוב לו ריצוף יוקרתי ולאחרים חשוב מטבח מאובזר וחדיש.
כמו כן ישנם משתנים נוספים שישפיעו על המחיר כגון: רמת המורכבות, רמת הפרטים, מידת הפיקוח, הניסיון של בעל המקצוע וכדומה.
גם נתוני השטח וסביבתו משפיעים על תכנונו של הבית, גודלו וצורתו, רמת הבידוד והאיטום הנדרשות, מידת הפרטיות הרצויה ועוד.
תכנון בית פרטי נדרש להתאמה לדרישות החוק המורכבות, החל מדרישות בנייה כלליות ועד דרישות בנייה ספציפיות של ועדת תכנון ובניה מקומיות לאזור, שכונה ורחוב מסוימים.
כך למשל, יש צורך לשמור על רווח נאות בין גבולות הבית לזה של השכנים, ולא אחת יש מגבלה על גובה מותר של בית פרטי. לעיתים אף קיימת מגבלה עבור חזותו.
מעטפת הבית נועדה לספק מענה לצרכים אסטטיים ופרקטיים כאחד. מבחינה אסטטית יש לתכנן בית בהתאם לסגנון עיצוב מבוקש הניכר באופן עיצוב המעטפת, חומרים וצבעים הנבחרים עבורה.
כך למשל, יש הבדל בין חזות בית כפרי מעץ או טיח גס וגג רעפים, לבין חזות בית מודרני עם מעטה אחיד וקווים ישרים ונקיים.
מעבר לכך, תכנון מעטפת הבית מושפע משיקולים פרקטיים שונים, כמו רמות בידוד ואיטום מבוקשות, כיווני אור ואוויר, מניעת חדירת רעש וזיהום לבית, יצירת מרחב פרטי, התאמה לתקנות בניה וכדומה.
היתרון שיש לבתים פרטיים על פני דירות הינו במרחב החיצוני שלהם, היוצר סביבת מחייה נוספת. בכדי לממש את היתרון הזה יש לדאוג לתכנן בית פרטי עם קשר נכון, הרמוני, זמין, מזמין, אסטטי ונוח בין מרחב פנימי וחיצוני, המשפר גם את חדירת האור והאוויר לבית.
קשרים אלו נוצרים בין היתר על ידי:
ולבסוף, יש לתכנן בחצר איזורי הסבה מתאימים, ולמקם נכון אלמנטים שונים כמו גופי תאורה, דק, פרגולה, בריכה, מחסן פינת משחק, פינת מנגל וכיוצא בזאת.
לאחר בחירת המגרש ובהתאם לנתוניו וצרכי דייריו ניתן לעבור לתכנון הבית עצמו, כאשר התהליך נחלק לשני מרכיבי תכנון עיקריים:
בעת תכנון המרחב הפנימי והחיצוני יש לתת את הדעת על ניצול מרבי של שטח נתון, ולחלוקת המרחב לחללים ציבוריים ופרטיים ויצירת הפרדה ביניהם.
החללים הציבוריים של הבית כוללים את המבואה, סלון, מטבח, פינת אוכל, שירותים לאורחים, מרפסת, בריכת שחייה וכדומה, בעוד שהחללים הפרטיים כוללים חדרי ילדים, חדר שינה של ההורים, חדר ארונות, חדרי אמבטיה ושירותים, חדר כביסה, פינת משפחה, חדר עבודה, מרפסת פרטית וכדומה.
ההפרדה בין המרחב הפרטי לציבורי נוצרת קודם כל על ידי דלתות וחציצות, בעזרת חללים מקשרים כמו מסדרונות וחדרי מדרגות, וכן על ידי יצירת ריחוק והפרדה בין המרחבים. כך למשל, עדיף שחדר השינה של ההורים לא יפנה ישירות לסלון הבית.
אחד השיקולים המהותיים בתכנון של בתים פרטיים הינו סגנון עיצובם, כאשר הבחירה בין סגנונות העיצוב השונים הינה אינדיבידואלית ונקבעת משילוב של העדפות אישיות, נתוני מבנה ואורחות חיים.
לא אחת עיצוב בית גם מבוסס על שילוב של מספר סגנונות.
ראו להלן את המובילים בארץ כיום:
בסגנון עיצוב מודרני האסתטיקה של הבית נובעת מהפונקציונאליות שלו לצד הנחה שפחות זה יותר (Less is more). תכונות אלו מובילות לסגנון עיצוב עכשווי ואלגנטי, עם קו ישיר ונקי נטול עיטורים, ועם העדפה למרחבים כמה שיותר פתוחים ומוארים, בגוונים אחידים כמו אפור ולבן.
סגנון עיצוב כפרי עושה שימוש בחומרים טבעיים כמו עץ ואבן עם מראה פשוט, חם וביתי, ועם העדפה לגווני שמנת וחום. סגנון זה לא אחת נוטה למראה טבעי מחוספס עם גימורים גלויים לצד תאורה רכה טבעית או מלאכותית.
סגנון עיצוב יוקרתי ואלגנטי השם דגש על אלמנטים קישוטיים מפוארים כמו פיתוחי עץ או נברשות גדולות.
סגנון עיצוב השואב השראה מימים עברו, בייחוד משנות החמישים עד השבעים של המאה עשרים.
עם עליית המודעות לאיכות הסביבה עולה גם הביקוש לעיצוב אקולוגי של בתים ירוקים מחומרים ברי קיימא או ממחוזרים, התומכים בסביבת מגורים בריאה וחסכונית.
סגנון עיצוב יוקרתי ואלגנטי השם דגש על אלמנטים קישוטיים מפוארים כמו פיתוחי עץ או נברשות גדולות.